Peking ja Kiinan Muuri
Peking on mielenkiintoinen kaupunki, ja siellä on enemmän nähtävää kuin odotimme. Meillä hujahti siellä viikko, vaikka tarkoitus ei ollut jäädä niin pitkäksi aikaa. Vierailumme aikaan oli tosi kuuma, ja nähtävyydet täynnä kiinalaisia turisteja, koska heillä oli kesäloma-aika. Saatiinpahan kunnolla tuntumaa siitä kuinka paljon ihmisiä tässä maassa on.
Ekana päivänä kävimme kuuluisissa Kielletyssä kaupungissa, sekä sen vieressä olevalla Taivaallisen rauhan aukiolla. Heräsimme hiukan myöhään, ja meillä oli aikaa Kielletyssä kaupungissa ennen sulkemista reilu neljä tuntia. Se riitti nipin napin koska paikka on valtava (800 rakennusta). Riippuu tietysti henkilöstä kuinka tarkkaan paikan haluaa kiertää. Taivaallisen rauhan aukiolla jäimme seuraamaan lipunlaskua, joka nyt ei ole ihmeellinen, mutta sitä kerääntyy paljon ihmisiä katsomaan joka ilta.
Seuraava kohteemme oli kaunis keisarillinen puutarha, Beihain puisto. Mukava paikka, mutta puistoon menijöille pieneksi vinkiksi että siellä olevasta luolasta ei missään nimessä kannata maksaa, siellä ei ole yhtikäs mitään nähtävää, naurettavan pieni ja ihan tuhoutunut koko paikka.
Aikainen herätys kolmantena päivänä, koska silloin piti näkyä harvinainen, vuosisadan pisin auringonpimennys. Pimennys oli täydellinen Kiinan itärannikolla Shanghain seudulla, mutta olimme sen verran lähellä että kannatti yrittää. Valitettavasti päivä oli niin pilvinen, että 80 prosenttinenkin pimennys jäi näkemättä, mutta saimme kuvaan kumminkin pimennyksen lopun astuessamme Taivaan temppeliin.
Temppeliin johtava alue oli hauska paikka, siellä näkee paikallisten pelaavan pelejä, tanssivan ja laulavan. Eläkeläiset pääsevät sisään ilmaiseksi, joten he viettävät siellä aikaa mielellään.
Iltapäivän vietimme kauempana sijaitsevassa vanhassa keisarillisessa lomapaikassa, Kesäpalatsissa. Illalla kävimme Pekingin keskustan suositulla ruokakadulla ihmettelemässä mitä kummallisimpia “herkkuja”. Sieltä löytyi kaikkea käärmeestä skorpioniin ja merihevosesta torakoihin. Nam… Me uskaltauduimme maistamaan meritähteä ja käärmettä. Chris olisi maistanut myös skorpionia mutta hinta oli mielestämme liian korkea verrattuna arvioituun makuelämykseen.
Pekingissä piti tietysti syödä Pekingin ankkaa. Se oli maukasta. Kokki toi esille kokonaisen paahdetun ankan, ja leikkasi lihan siivuiksi. Lihapalat laitettiin itse pienten pannukakkujen sisälle, ja syötiin sipulin, kurkkusiivujen ja tumman kastikkeen kera.
Kiinan muurille pääsy oli pienen seikkailun takana. Oli vaikea tietää mikä olisi paras kyyti sinne, ja millä osalla muuria käydä. Suurin osa Pekingissä ensimmäistä kertaa vierailevista suuntaa Badalingin osuudelle. Sinne kulkee Pekingistä juna pohjoiselta asemalta, mutta koimme aseman olevan aika kaukana. Bussien kanssa pitää olla varovainen, koska luimme netistä että liikkeellä on paljon samannumeroisia busseja kuin virallinen, ja nämä toiset bussit voivat viedä sinut väärälle “Badalingille”, ja veloittavat hurjasti enemmän kuin kuuluisi. Järjestetystä perusretkestä emme aluksi olleet kiinnostuneita, koska niillä muurilla vietetään vain pari tuntia, ja puolet retkestä kuluu turistikauppoja pakkokierrellessä. Nämäkin retket kannattaa muuten varata esim. hotellin kautta, eikä luottaa Kielletyssä kaupungissa esitteitä jakaviin tahoihin. Päädyimme sitten varaamaan edellisenä päivänä tapaamamme ranskalaisen pariskunnan kanssa yksityiskuljetuksen koko päiväksi (luotettavan tahon kautta), kun ei se edes maksanut paljoa enempää. No sitten kukonlaulun aikaan ylös, ja opas kolkuttaa ovelle. Hän ei ole tietoinen että mitäs tarkalleen päivän aikana halusimmekaan tehdä, ja että meitä on neljä ihmistä eikä kaksi. Auto on sen verran pieni että emme mahdu takana istumaan suorassa. Tähän hermostuneena valitamme, mutta oppaan mukaan muita autoja ei ole saatavalla. Sitten hän alkaa muuttaa suunnitelmia ja hintaa, jonka jälkeen kaikki ovat sen verran tuohduksissa että auton nokka käännetään takaisin ja koko homma perutaan. Me päädyimme lepäilemään siksi päiväksi, koska mahani oli alkanut epäillä lähistön kiinalaisten ruokapaikkojen hygieenisyyttä. Seuraavaksi päiväksi varasimme hostellin kautta kiltisti järjestetyn perusretken, kuitenkin helpoin vaihtoehto. Loppujen lopuksi meillä oli oikein mukava päivä kivalla porukalla. Opas yritti saada meitä Badalingilla menemään ylös muurille tuolihissillä (maksaa tietenkin kivasti lisää), mutta kaikki halusivat kävellä. Valitsimme onnistuneesti toisen muurille kiipeämissuunnan (muuri on muuten paikoitellen tosi jyrkkä) kuin suurin osa ihmisistä, saimme hyviä kuvia ja olla muurilla välillä jopa itseksemme. Tunnin päästä alkoi sataa, joten pari tuntia riitti ihan mukavasti. Toki siellä voisi maisemia ihailla vaikka kuinka kauan, ja olisi mukava päästä käymään muillakin muurin osilla, mutta olimme visiittiin tyytyväisiä. Ehdottomasti yksi upeista, käymisen arvoisista paikoista maailmassa. Muurin (ja kauppojen) lisäksi retkellä käytiin yhdellä Ming-haudoista.
Pekingissä kävimme vielä Lama temppelissä, joka on yksi maailman suurimmista ja tärkeimmistä tiibetiläisen buddhismin luostareista, sekä keisarillisessa akademiassa.
Pahoittelemme suurta kuvien määrää silloin tällöin, ja etenkin nyt Pekingin kohdalla, niitä on varmasti teille kyllästymiseen asti. Mutta koska sivu toimii myös meille päiväkirjana, ja kuvien turvallisena säilytyspaikkana, lähetämme ne kaikki. Katselkaa sen verran kuin jakselette :).