Japani, ensimmäinen viikko
Australian syksystä hyppäsimme Japanin alkukesään. Siellä oli aluillaan sadekausi, mutta onneksemme ei sadellut ollenkaan liian usein. Toisaalta on itseasiassa helpompaa matkustella lämpiminä kuukausina silloin kun sataa, sade viilentää ilmaa miellyttäväksi. Kesäkuu oli melko mukavaa aikaa matkustaa Japanissa, ei ollut vielä tukahduttavan kuuma. Monet aasialaiset inhoavat heinä-elokuuta, koska silloin on liian kuuma.
Japanissa kätevin tapa matkustaa ympäriinsä on kuuluisilla luotijunilla nimeltään “Shinkansen”. Japani on kallis maa ja junaliput arvokkaita. Turisteille kannattavin tapa on ostaa 7/14/21 päivän “Japan Rail” – junalippu. Sillä saa matkustaa rajattomasti tietyillä junilla ympäri maata. Passi on ostettava etukäteen ulkomailta, Japanista sitä ei saa. Me ostimme 21 päivän passimme Australiasta.
Japanin kierroksemme aloitimme pääsaarelta, Honshulta. Ensimmäinen kohteemme oli Kyoto, jossa sijaitsee peräti 2000 temppeliä. Japanissa on kaksi pääuskontoa, buddhalaisuus ja shintolaisuus.
Molempien uskontojen temppeleitä löytyy Kyotosta. Kävimme yli kymmenessä temppelissä kahden päivän aikana. Temppelit ovat yleensä tarpeeksi erilaisia, ettei niiden katseluun kyllästy. Temppelit on usein rakennettu kauniisiin, rauhallisiin ympäristöihin metsän keskelle, vaikka nitä toki löytyy myös keskeltä kaupunkia modernien talojen välistä. Yllättävää Japanissa oli se, että vaikka siellä on hirveästi asukkaita, tilaa metsille, kukkuloille ja luonnolle on myös paljon. Asutusalueet on rakennettu tiheään.
Mielenkiintoinen tieto meille oli, että monet Japanilaiset kuuluvat molempiin pääuskontoihin. Ihmiset eivät välttämättä käy temppeleissä usein, mutta saattavat pistäytyä vaikka ruokatunnilla rukoilemaan ja pyytämään onnea kokeeseen tms. Ihmiset aloittavat rukouksensa kilauttamalla narujen päässä roikkuvaa kelloa, taputtamalla käsiään ja pudottamalla pieniä kolikoita lahjoituksille varattuun puiseen laatikkoon. Buddhalaisuudessa ja shintolaisuudessa näyttää myös olevan suosittua ostaa temppeliltä tulevaisuutta ennustava paperi. Paperia valitessa tehdään toive, ja ennustuksen lukemisen jälkeen paperi ripustetaan temppelin ulkopuolella olevaan puiseen telineeseen taikka puuhun.
Kuvat
Diaesitys
Kyotosta käsin kävimme myös päiväseltään Narassa. Narassa on valtava temppeli, Todai-ji, joka on maailman suurin puurakennus. Sen sisällä on Japanin suurin Buddha-patsas.
Nara on kaunis paikka monine puistoineen, joissa vaeltelee vapaina ruokaa kerjääviä peuroja.
Kyotoon ja Naraan saimme seuraksemme paikallisen oppaan. Japanissa koitimme ensimmäistä kertaa “sohvasurffausta”. Netissä on sivu nimeltä “couch surfing”, jonka kautta paikalliset, tai kyseisessä maassa asuvat ulkomaalaiset tarjoavat majapaikkaa matkalaisille kotonaan veloituksetta. He ovat kiinnostuneita tapaamaan ihmisiä eri maista, ja/tai toivovat itse saavansa majapaikan vieraillessaan itse muissa maissa. Sohvasurffaus on loistava tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin, tapoihin ja ihmisiin sekä tietenkin säästää matkakustannuksissa. Ensimmäinen sohvasurffaus-paikkamme oli japanilaisen perheen luona. Se oli todella mielenkiintoinen kokemus, opimme paljon heidän tavoistaan ja mm. ruokakulttuurista.
Kuvat
Diaesitys
Seuraava stoppi oli Himejin linna. Himejin linna on tosi kaunis, se on Japanin parhaiten 1600-luvulta säilynyt linnoitus.
Käväisimme myös Osakan linnassa, joka oli myös ihan hieno, mutta erilainen. Se on jälleenrakennettu pariinkin kertaan, ja sen sisätilat näyttävät enemmän modernilta museolta kuin vanhalta linnalta.
Kuvat
Diaesitys