Sacred Valley – Inkojen Pyhä laakso
Cuscossa ja sen ympäristössä on paljon inkojen raunioita, ja yksi mielenkiintoisista kierroksista on koko päivän kestävä pyhän laakson bussiretki. Opimme retkellä lisää inkoista. Historiasta kiinnostuneet, seuraavassa oppimaamme, muut hypätkää yli jos ette jaksa lukea:) Ja pahoittelut jos suomennokseni tökkii…
Inkasivilisaatio syntyi 1100-luvulla, kukoisti 1400-luvulla, ja katosi 1534, jolloin espanjalaiset valloittajat tappoivat heidän johtajansa. Tärkeimmän inka-johtajan nimi oli Pachacutec, joka hallitsi kulta-aikana. Inkat eivät olleet vain vahvoja sotilaita, vaan myös hyviä maanviljelijöitä ja insinöörejä. Koska Perun maaperästä vain nelisen prosenttia on käyttökelpoista viljelymaata, inkat rakensivat vuorten kylkeen terasseja keräämään vettä ja helpottamaan viljelyä. Inkojen kehittämät vesijohtojärjestelmät ylettyivät 4200 metrin korkeuteen. Terassit oli järjestetty neljään ryhmään; alimmalla tasolla viljeltiin yleensä rannikolla viihtyviä vihanneksia kuten tomaatteja, keskimmäisellä maissia (joita täällä 250 eri lajiketta) ja ylimmällä vuoristoissa viihtyviä lajikkeita kuten perunaa. Neljännellä tasolla viljeltiin lääkekasveja.
Pyhän laakson kierroksella kävimme Coraossa tyypillisellä markkinapaikalla, sekä marsufarmilla. Sieltä Pisaciin katsomaan viljelysterasseja, inkojen ruokavarastoja (jotka sijaitsivat tietysti korkealla viileyden takaamiseksi), vesijohtojärjestelmiä sekä äiti maalle omistettuja temppeleitä. Vierailimme myös Ollantaytambossa, kylässä, jossa muutamat inkojen rakentamat talot ovat vieläkin asuttuja. Lopuksi pysähdyimme Chincherossa seuraamaan paikallisen kankaan valmistusta ja värjäystä sekä pistäydyimme inka-kirkon päälle rakennetussa katolisessa kirkossa.
Kangaspaikan takapihalta löytyi kiva ylläri pesuvadista; nyljettyjä marsuja, YöK!! , että enpäs taidakaan maistaa sitä paikallista herkkua, vaikka olinkin ehkä meinannut (sori siskot!)
Pää täynnä inkahistoriaa ja monen hienon rauniovisiitin jälkeen suuntaamme Arequipaan kanjoniretkelle toiveissa nähdä inkojen ajan jumala, kondori.