8th July 2009

Japani, kolmas viikko

  • english
  • finnish
  • french

Matkalla Kyushun saarelle poikkesimme Fukuokaan, koska siellä on “Onnettomuuden estämiskeskus”. Japanissa on vuosittain maanjäristyksiä, sekä silloin tällöin tulivuoren purkauksia ja taifuuneja. Tässä keskuksessa, pääasiassa kouluryhmät voivat käydä koittamassa, miltä tuntuu olla keskellä voimakasta maanjäristystä, hyvin voimakasta tuulta, tai kuinka löytää tiensä ulos palavasta talosta.

Kyushulla vietimme yhden koko reissun hienoimmista päivistä. SIellä on Japanin suurin aktiivinen tulivuori nimeltään Aso-san. Päivä ei alkanut kovin lupaavasti, sillä bussilla tulivuoren juurelle ajaessamme oli niin sumuista, että näkyvyys oli vain pari metriä. Sää kuitenkin muuttui ylhäällä uskomattoman nopeasti, ja alkoi selkenemään aloittaessamme kävelyä. Kiipesimme tulivuoren vieressä olevien Nakadake ja Takadake vuorien laelle. Olemme aina laiskoja kaivamaan vaelluskenkiämme esille, koska ne ovat rinkkojen pohjalla, mutta täällä niitä olisi tarvittu, koska kiipeämisreitti oli kivinen. Saimme matkan varrelta seuraksemme Hong Kongilaisen pojan. Ylhäältä avautui upeat näkymät yli tulivuoren, laaksojen, kukkuloiden sekä azaleapeltojen. Oli mahtava tunne kävellä pitkin vuorten reunoja, tuntui kuin olisi ollut maailman katolla :). Itse tulivuoren lähettyvillä haisee voimakkaasti rikiltä, joka käy henkeen ja yskittää helposti. Astmasta tai sydänvaivoista kärsiviä kehotetaan voimakkaasti pysymään poissa alueelta.
   
Kuvat
Diaesitys

Meillä ei valitettavasti ollut tarpeeksi aikaa ehtiäksemme Japanin keskiosassa sijaitsevalle alppialueelle, mutta kävimme vuoden 1998 talviolympialaisten pitopaikassa Naganossa, sekä lähistöllä sijaitsevassa paikassa nimeltä Jigokudani Yaenkoen. Metsän keskellä sijaitseva puisto on siitä erikoinen, että siellä näkee japanilaisten Macaque-apinoiden kylpevän kuumissa lähteissä. Näitä apinoita kutsutaan myös lumiapinoiksi, koska tämä alue on lumen peitossa kolmasosan vuodesta. Niiden temppuja ja eleitä oli hauska seurata. Kuinka ne muistuttavatkaan meitä ihmisiä…

Mekin halusimme nauttia alueen kuumista lähteistä, ja suuntasimme Shibun kylpylään. Hetken harhailun jälkeen meille selvisi, ettei se ollutkaan mikään iso kylpylä, vaan monia pikku kylpypaikkoja ympäriinsä. Harmitti kyllä kun emme ehtineet jäädä sinne pitemmäksi aikaa, koska touhu näytti mielenkiintoiselta. Ihmiset kulkivat pitkin mukavia pikku katuja pukeutuneina Yukatoihin (kesäkimono, näytti kylpytakilta) ja perinteisiin puisiin sandaaleihin. Uskomuksen mukaan kylpeminen alueen kaikissa yhdeksässä yleisessä kylvyssä pesee pois huolet, karkottaa pahuuden, tuo hyvää terveyttä, turvallisen synnytyksen, terveet lapset ja pitkän iän. Siksi paikka näytti olevan erityisesti nuorten parien suosiossa. Me halusimme kylpeä ulkosalla olevassa kuumassa lähteessä, mutta sellaista ei tahtonut löytyä, ja sisätilojen onseneihin pääsi vain avaimella, jonka saa hotelleista. Meidän majapaikka oli kuitenkin Naganossa ja pian pitäisi mennä junalle. Viime hetkellä ystävällinen englantia puhuva hotellin emäntä ilmestyi kuin tyhjästä ja tarjosi meille mahdollisuutta kylpeä heidän hienon hotellinsa katolla sijaitsevassa yksityisessä kylvyssä. Nautittuamme kylvyn meille tarjottiin myös juotavaa, ja päädyimme juttelemaan hotellin omistajien kanssa iltamyöhään asti. Hyvä esimerkki japailaisten ystävällisyydestä.
   
Kuvat
Diaesitys

Kuumia lähteitä, “onseneita” on Japanissa tuhansia. Monissa hotelleissa on onsen, mutta yleisiäkin kylpypaikkoja löytyy ympäriinsä. Kaikkien paikkojen vesi ei ole peräisin kuumista lähteistä, ja silloin näitä kylpypaikkoja kutsutaan nimellä “sento”. Naisille ja miehille on erilliset kylvyt, ja kylpyyn mennään alasti, kuten Suomessa saunaan. Löysimme saunankin muutamasta hotellista. Ennen kuumaan kylpyyn astumista tulee peseytyä hyvin. Peseytyminen tapahtuu meidän kantiltamme mielenkiintoisella tavalla, nimittäin istuen pikkuriikkisillä jakkaroilla. Se meille jäi epäselväksi, että kuinka ihmeessä takapuolen peseminen tulisi oikeaoppisesti suorittaa…

Halusimme käydä Japanin kaikilla neljällä pääsaarella, joten kiirehdimme vielä pohjoiseen Hokkaidolle ennen junapassin voimassaolon umpeutumista. Ehdimme siellä vain Sapporoon, jossa sattui olemaan temppeli- festivaali. Enemmän markkinoilta se kylläkin näytti, iso alue oli täynnä erilaisia ruoka-, makeis-, ja lelukojuja. Ongintaa, ammuntaa ja sen sellaista, samanlaista kuin meidänkin markkinoilla. Mutta näimme myös pienen, varsinaisen temppelikulkueen.
   
Kuvat
Diaesitys

This entry was posted on Wednesday, July 8th, 2009 at 17:56 and is filed under in English please !, news, voyages, worldtrip'09. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

  • Search

  • Archives

  • Map plugin activated